Mit kíván a magyar energiahatékonyság?

Elkészült az energiahatékonysági beruházások 12 pontja

12 pontban foglalták össze vezető hazai vállalatok az energiahatékonysági beruházások fellendítéséhez szükséges legfontosabb intézkedéseket.  A Magyar Energiahatékonysági Intézet Kft. (MEHI) által koordinált kezdeményezés célja, hogy konkrét és rövidtávon megvalósítható javaslatokat tegyen le a Kormány asztalára.  A javasolt intézkedések megteremtenék az energiahatékonysági beruházások fellendülésének pénzügyi és szakmai hátterét. Ha ezek a beruházások megindulnak, új munkahelyek jönnek létre, csökken a rezsi, illetve az ország energiafüggősége

A „12 javaslat az hazai gazdasági növekedés beindítására az energiahatékonysági beruházások ösztönzésével” c. javaslat-csomag a napokban került átadásra a Kormány képviselőjének. A kérdőíves felmérések, részletes szakmai elemzések és vállalati egyeztetések nyomán kialakított 12 pontba szedett javaslat három területre fókuszál, a beruházások finanszírozására, az épületenergetikai beruházásokra vonatkozó jogszabályokra és a zöld közbeszerzésre.

A 12 pont legfontosabb elemei:

•    a szén-dioxid kvóták árveréséből származó évi 30 Md forintból (az ún. karbonforintokból) támogassák a lakossági felújításokat;
•    a vissza nem térítendő támogatások mellé biztosítsanak kedvezményes hiteleket;
•    erősítsék meg az energiahatékonysági tanúsítványok rendszerét;
•    emeljék az energiahatékonysági beruházások követelmény-szintjét;
•    a közbeszerzésekben adjanak előnyt az energiahatékony termékeknek.

dr. Bart István, a MEHI igazgatója szerint: „Ezekkel a javaslatokkal már 2013-ban sok tízezer embernek lehet munkát adni, és legalább ennyi háztartás rezsiköltségei is csökkenthetők.  A beruházások állami támogatása megoldható, hiszen a 2013-tól érkező karbonforintok felét kötelező ilyen célokra költeni. A kormány stratégiai prioritása az energiahatékonyság, a javaslatok aláírói azért fogtak össze, hogy ez a mindennapokban is mielőbb megvalósuljon.”

A javaslatokhoz csatlakozott az Amerikai-Magyar Kereskedelmi Kamara (AmCham) mellett az Austrotherm, a Danfoss, a Honeywell, az FHB Bank, a Knauf Insulation, a Rehau, a Rockwool, a VELUX, a Weishaupt illetve a XELLA is. Az aláírók szerint közös érdek, hogy minél többet fektessünk energiahatékonyságba, hiszen ezzel nemcsak környezetünket védjük, illetve az ország energiafüggőségét csökkentjük, hanem a gazdasági aktivitást is ösztönözzük és több tízezernyi munkahelyet is létrehozunk.

A javaslatok elérhetők itt:

12 Javaslat a hazai gazdasági növekedés beindítására az energiahatékonysági beruházások ösztönzésével

12 Proposals for re-launching economic recovery in Hungary through fostering investment in Energy Efficiency

Forrás: Magyar Energiahatékonysági Intézet