A falszerkezetről – Mit érdemes mérlegelni?

A szerkezetek „hőszigetelő képességét „, az adott szerkezet hőátbocsátási tényezője határozza meg, ami a szerkezet egyes rétegeinek hővezetési ellenállásából és azok vastagságából adódik. A hőátbocsátási tényező, röviden U (U=W/m2K) a szerkezet  egy négyzetméterén áthaladó hőenergia mennyiségét mutatja a két oldal közötti egy Celsius-fok különbség esetén.

hagyományos szerkezetű épület

hagyományos szerkezetű épület

A jelenleg Magyarországon érvényben lévő szabvány szerint, külső térelhatároló falak esetében az U értéknek minimum 0,45-nek kell lennie (minél alacsonyabb annál jobb). A passzívház szabvány erre az esetre minimum 0,15-ös U értéket ír elő. A hőszigetelés optimális vastagságának kiválasztásához nem csak a falak  U értékét kell szem előtt tartani, de ismernünk kell a teljes épület energetikai háztartását.

Az IsoShell rendszer 40 cm-es falszerkezete U=0,12 értékkel bír, így az passzívház előírást is túlteljesíti, vastagabb hőszigetelés esetén érdemes gazdasági számításokat végezni megéri-e fokozni a hőszigetelő kéreg vastagságát? Természetesen a falak hőszigetelő képességéhez kell hangolnunk a födém, padló és nyílászárók hőszigetelési tulajdonságait is a legjobb eredmény érdekében.

ICF szerkezetű épület

ICF szerkezetű épület

Cégünk az IsoShell Zrt már a tervezés folyamatában hőtechnikai számításokkal segíti elő az optimális megoldást kiválasztását, legyen az igény A+ vagy akár passzívház minőség elérése.

A falszerkezetekkel szemben támasztott egyéb követelmények az U értéken túl, a teherbírás, mechanikai ellenálló képesség, hanggátlás, állékonyság, élettartam és talajmozgásokkal szembeni ellenállás. Ezeket a követelményeket az ISS falrendszere  kielégíti tökéletes megoldást nyújtva az energiatudatos építtetők részére.