Hogyan válasszunk telket?

Telekválasztásán során célszerű figyelembe venni a következő paramétereket:

  • lejtési szög,
  • talajmechanikai adatok,
  • beépíthetőségi százalék,
  • maximum építménymagasság,
  • elő- és oldalkert hossza.

Ezeket az információkat a helyi építésügyi hatóság portáljáról szerezhetjük meg az építési övezeti besorolásoknál. IsoShell vállalja, hogy már ebben a fázisban szakmai segítséget nyújt és tanácsot ad a megfelelő telek kiválasztásához!

A talaj minőségének meghatározásához talajmechanikai vizsgálat szükséges, a telek lejtési szögének  és szintkülönbségeinek pontos paramétereiről geodézia felmérés készül.

A legalacsonyabb költségszintet vízszintes telken, erős-,  jó minőségű talajon érhetjük el. Lejtős telken masszívabb szerkezetre van szükség a földnyomás miatt, valamint ebben az esetben a talajvíz elleni szigetelés is megdrágíthatja az építkezést.

A leggazdaságosabb konstrukció, fajlagos négyzetméterárat tekintve a  tetőtér beépítéses, ezt követi az emeletes- majd a földszintes családi ház. Minél egyszerűbb geometriájú az adott épület kialakítása annál gyorsabb, egyszerűbb és gazdaságosabb a kivitelezés. Pinceszint esetében magasabb négyzetméterárral kalkulálhatunk.

Gyakran felmerül a kérdés, hogy lemezalapot vagy hagyományos sávalapot készítsünk. Lemezalap két esetben indokolt: passzívház minősítés, gyenge minőségű talajmechanika. Hagyományos sáv alap alkalmazásával is elérhető az A+ energiaosztály.